دانستنی های ایمنی؛

نکاتی که باید درباره حریق جنگل و فضای سبز بدانیم

نکاتی که باید درباره حریق جنگل و فضای سبز بدانیم ایمن رها: با رسیدن تابستان و افزایش گرمای هوا شاهد افزایش حریق فضای سبز و جنگلها خواهیم بود که بسادگی سبب از دست رفتن سرمایه ای عظیم خواهد شد.


محمود قدیری، کارشناس ایمنی و از معاونین سابق سازمان آتش نشانی تهران، در گفت و گو با ایسنا درباره حریق در فضای سبز و جنگلها و راهکارهای جلوگیری از آن اظهار نمود: حریق در جنگلها یکی از معضلات بین المللی است که در بعضی کشورهای دیگر که اغلب گرم و خشک هستند نگرانی از بابت حریق در جنگلها وجود دارد. به عنوان مثال شاهد حریق در مناطق گرم و خشکی از جنگلها در استرالیا و آمریکا نیز بوده ایم که این دست از حوادث را نتوانستیم کنترل کرده و این مشکل را برطرف نماییم.
وی با اعلان اینکه با حریق جنگلها لطمه به سطح زمین وارد می شود و همه از آن لطمه می بینیم، افزود: زمانی که سه عامل اکسیژن، ماده سوختنی و حرارت در کنار یکدیگر قرار گیرند شاهد حریق در فضای سبز و جنگلها خواهیم بود. حتی در بعضی از موارد شبنمی که روی برگ گیاهان تشکیل می شود نیز موجب وقوع حریق می شود. قبل از بامداد شبنم روی برگ گیاهان تشکیل می شود و زمانی که خورشید طلوع می کند، شبنم به حالت ذره بینی عمل می کند و نور را متمرکز می کند. این یکی از دلیلهای حریق در جنگل و فضای سبز است که بطور معمول هم در دسترس نیستند.
قدیری اظهار نمود: کار اساسی که در این موارد باید صورت گیرد منطقه بندی حریق است. یکی از عوامل وجین کردن، جمع آوری برگ و شاخه های خشک است که یکی از شاخصهای اساسی برای جلوگیری از بروز حریق های بزرگ در جنگل و فضای سبز است. البته جنگلها این معضل را دارند که دسترسی به آنها دشوار است و حریق نیز به سمت بالا می دود. یعنی از آنجا که هوای گرم، به سمت بالا حرکت می کند، آتش نیز به سمت بالا می رود و اگر بموقع مبادرت به خاموش کردن حریق نکنند عملا نمی توانند به حریق برسند. همین طور اگر آتش بصورت ناخودآگاه در پایین دست افراد قرار گیرد ممکنست راه فرار برای آنها بسته شود و دیگر امکان خروج از حریق را نداشته باشند. از آن جایی که در این محل درجه حرارت بالا است حتی اگر فرد اکسیژن هم به همراه خود داشته باشد بعد از مدتی که اکسیژنش تمام می شود می سوزد و از دست می رود.
این کارشناس ایمنی اظهار داشت: یکی از اقدامات اساسی در جنگل داری و فضای سبز این است که تا آن جا که امکان دارد فضای سبز را منطقه بندی کرده و سپس از وجود برگ های خشک پاکسازی نماییم. حتی می توان در فضاهای سبز جنگلی مرزهایی را ایجاد کرد که در صورت وقوع حریق، شاهد سرایت از مرزی به مرز دیگر نباشیم که البته این اتفاق مستلزم این است که محدوده بصورت منظم پاکسازی شود و از رشد علف های هرز نیز جلوگیری شود.
وی اظهار داشت: هر آنچه که دنیا از تجهیزات جدید بهره برده است به نتیجه ای نرسیده که عملا بتواند از وقوع حریق های جنگلی جلوگیری کند؛ شاید توانسته باشد که احتمال وقوع آنرا کم کند اما آن چنان موثر نبوده است. در فضای سبز شهری البته تا حدی می توان این اقدام را با بهره گیری از جمع آوری علف های هرز و برگ های خشک انجام داد.
قدیری اظهار نمود: همین طور باید در نگهداشت جنگلها نیز جدی باشیم چونکه می توان سال ها برای یک جنگل هزینه کرد اما به سرعت آنرا از بین برد.
وی اظهار داشت: بحث کشف سریع حریق جنگل و فضای سبز نیز یکی از مسائلی است که باید بصورت جدی تری به آن نگاه کرد. از آن جایی که جنگلها بزرگ هستند متوجه دود ناشی از حریق جنگل نمی شویم. همین طور نکته ای وجود دارد که حریق در جنگلها به یک دفعه اتفاق نمی افتد و با کند سوزی شروع می شود. حریق از نقطه ای آغاز می شود و حتی گاهی هم خودش خاموش می شود. در بعضی موارد نیز خاموش نمی گردد اما در نقاطی که کوهستانی است گاهی حریق جنگل را دیر متوجه می شویم و این ممکنست حادثه را غیر قابل کنترل کند. اگر حریق زودتر کشف شود شاید بتوان با راه حل هایی مثل پاشیدن آب از بالا آنرا خاموش کرد.
معاون سابق پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران اظهار نمود: سیستم هایی در نقاطی از دنیا طراحی شده است که یا از تصاویر ماهواره ای یا به وسیله دوربین های مادون قرمز، جنگلها را پایش می کنند. برد این دوربین ها نیز زیاد است که گاهی با شعاع پنج کیلومتر نیز پوشش دارند. اگر جنگلها با این دوربین ها پایش شوند متوجه می شویم که تعداد اپراتورها و دوربین ها آنقدر زیاد نیست و منطقی است چونکه ضرری که از حریق جنگلها خواهیم دید بسیار زیاد است.
وی اظهار داشت: در جنگلها باید از سیستم های کشف و هشدار بموقع برخوردار باشیم چونکه بطور معمول مشخص می شود که یکی از عوامل گسترش حریق جنگلها کشف دیرهنگام است.
قدیری اضافه کرد: جنگل و فضاهای سبزی که درحال خشک شدن هستند پتانسیل حریق بسیار زیادی دارند پس باید اهتمام نماییم که درصد احتمال این حریق ها را کم نماییم. این حریق ها بطور معمول در این فصول بیشتر دیده می شود و متاسفانه از یاد می رود.
این کارشناس ایمنی اشاره کرد: حریق فضاهای سبز شهری را به آسانی می توان خاموش کرد و اگر این ها را کنترل نکنیم واقعا سوء مدیریت است. اگر لازم باشد باید منابع را اختصاص دهیم، نیروی انسانی برقرار است و امکان منطقه بندی حریق نیز وجود دارد. این پیچ و خم های اداری سبب می شود که حریق هایی در مناطق جنگلی مثل جنگل لویزان را داشته باشیم.
وی اظهار داشت: اگر به عنوان یک شهروند شاهد وقوع حریق فضای سبز بودیم باید اول نسبت به این مساله آگاه باشیم که جان خودمان را تهدید نکند، این نکته بسیار اهمیت دارد که ما همیشه باید پایین تر از حریق باشیم. اگر حریق کوچک است می توان سریع روی آن آب یا خاک ریخت که سریع اطفا شود اما اگر شاهد این بودیم که حریق درحال توسعه است ابتدا باید با آتش نشانی تماس گرفت.




منبع:

1401/04/18
11:08:28
5.0 / 5
426
تگهای خبر: آتش سوزی , آتش نشانی , ایمنی , بین المللی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
imenraha.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ایمن رها محفوظ است

ایمن رها

تجهیزات آتش نشانی و ایمنی و فروش و شارژ کپسولهای آتش نشانی